|
08 mei 2020 |
15:05 |
|
Een duurzaam voedingssysteem stopt niet aan de grens
Ook tijdens de crisis zetten de actoren van ons voedingssysteem alles op alles om de Belgen van voldoende gevarieerde en kwalitatieve voeding te blijven voorzien. Temidden de crisis verschijnen her en der opiniestukken en open brieven, die in bepaalde gevallen nu al voorbarige conclusies trekken en de toekomst van voeding in België alvast hertekenen. Voor sommigen lijkt de coronacrisis het bewijs dat duurzame oplossingen enkel zouden kunnen met lokale voeding en meer zelfvoorzienendheid.
|
In een opiniestuk in de Knack zetten vier professoren van de KU Leuven (Tessa Avermaete, Gerard Olivier Honnay en Wannes Keulemans) de puntjes op de i. “Neen”, zeggen zij. Je kan onmogelijk alle Belgen van voeding te voorzien via lokale landbouw en je eigen moestuin. Sterker nog, zelfvoorzienendheid is niet aangewezen. De reden waarom we het hoofd kunnen bieden in crisissituaties, is net te danken aan ons open, globaal en veerkrachtig voedingssysteem. Een voedingssysteem dat enkel op zichzelf gericht is, is niet houdbaar. Tessa Avermaete en haar collega’s wijzen er dan ook op dat België een performant land is, op het vlak van agrovoeding. Dat verklaart eveneens waarom de sector zo exportgericht is.
In een open brief in La Libre, bevestigt Fevia Wallonie deze analyse, samen met heel wat ketenpartners en verschillende professoren. Het continu op peil houden van onze voedselbevoorrading bewijst dat het Belgische en Europese voedingssysteem in staat is om het hoofd te bieden in een extreme crisissituatie. Het open systeem dat België kent, draagt ontegensprekelijk bij aan haar veerkracht. De uitdaging is om het systeem nog meer te verduurzamen. Niet door de grenzen te sluiten, maar via een concreet en gecoördineerd actieplan, gedragen door alle betrokken actoren, dat de mogelijkheid biedt om opnieuw waarde te creëren in België.
De roep naar voedselzelfvoorziening dreigt zich snel te vertalen in een race naar protectionisme. Dat is niet de oplossing voor de wereldwijde uitdagingen waar we voor staan. Let op: Fevia is niet tegen het uitstralen van de fierheid op onze Belgische producten, ook niet tegen een zekere chauvinisme. Graag scharen wij ons, net als Ignace Van Doorselaere, CEO van Neuhaus, achter de kreet “koop Belgisch” , maar alleen, en ik citeer: "Vanuit kwaliteit, kracht, snelheid, gedrevenheid, creativiteit, wendbaarheid en vergelijking met het buitenland”. Met ons promotiemerk "Food.be - Small country. Great food. " willen wij Belgische producten promoten, in het buitenland maar ook in België.
Hopelijk onthoudt elke Belg een belangrijke les uit deze coronacrisis: het is hoogstnoodzakelijk om de waarde van voeding in te zien. Elke dag van de week een gevarieerde, voldoende, kwalitatieve en betaalbare voeding voorzien, is verre van vanzelfsprekend. Achter de schermen werken heel wat helden dag in dag uit aan de productie van deze voeding. Deze #FoodHeroes verdienen erkenning en een correcte verloning. Voor elke kilo geproduceerd voedsel worden veel maatregelen genomen om de impact op het milieu te verminderen en het systeem duurzamer te maken. Ook deze inspanningen verdienen een correcte beloning. Dankzij onderzoek en innovatie kan aan de behoeften van de consument van vandaag en morgen worden voldaan. Ook dat verdient opnieuw een correcte verloning.
De juiste waarde geven aan voeding is één van de voorwaarden om ons voedingssysteem duurzamer te maken. We hopen luidop dat de consument na de crisis de waarde van voeding erkent en ook waardeert. Dan kunnen we allemaal samen, van veld tot vork, van de burger tot de verschillende regeringen van dit land, bouwen aan de voeding van de toekomst.
|
|
|
|