Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 24 jul 2024 15:45 

Breeders Trust treft schikking met Belgische Hoevepootgoed teler


Tijdens een procedure voor de ondernemingsrechtbank van Luik heeft Breeders Trust een schikking getroffen met een Belgische hoevepootgoed teler. De aardappelteler, woonachtig in het Waalse Glemboux, weigerde royalty’s te betalen over het areaal geplant met hoevepootgoed van het kwekersrechterlijk beschermde ras Innovator. De aardappelteler vond elke keer nieuwe argumenten om maar niet te hoeven voldoen aan zijn betalingsverplichting.

Iedere aardappelteler in België heeft het recht om een deel van zijn oogst in het daarop volgende jaar te gebruiken als hoevepootgoed op zijn eigen bedrijf. Echter daarop zijn wel een aantal wettelijke bepalingen van toepassing. Allereerst is er de verplichting om de teelt van het hoevepootgoed aan te melden bij FAVV. Vervolgens is er de verplichting het gebruik van het geteelde hoevepootgoed van een kwekersrechterlijk beschermd ras aan te melden op de website: www.hoevepootgoed.be.

Betrokken aardappelteler heeft aan beide verplichtingen voldaan. Echter toch weigerde de ondernemer de betaling van de verschuldigde royalty’s aan Breeders Trust te voldoen. “Waardoor een gang naar de rechter onvermijdelijk werd” aldus Corné van Beers, algemeen directeur van Breeders Trust.   

In de schikking erkent de aardappelteler dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan inbreuk op het kwekersrecht door aardappelen van het ras Innovator als hoevepootgoed te gebruiken op zijn eigenbedrijf zonder daarvoor de verschuldigde royalty’s te betalen. De teler zal zich onthouden van verder inbreuk maken op het voornoemde kwekersrecht. Betrokken teler heeft de verschuldigde royalty’s alsnog betaald aan Breeders Trust, vermeerderd met een bedrag aan schade vergoeding voor de door Breeders Trust gemaakte juridische kosten, veroorzaakt door deze inbreuk.

“Voor Breeders Trust is deze schikking een belangrijk signaal”, aldus Van Beers, “alle gebruikers van hoevepootgoed van kwekersrechterlijk beschermde rassen worden geacht royalty’s te betalen. Kwekers hebben deze inkomsten nodig om nieuwe aardappelrassen te kunnen blijven ontwikkelen. Uitzonderingen op de betalingsverplichting van royalty’s ondergraven de solidariteit van de overige gebruikers van hoevepootgoed. Waarbij het nodig blijft om soms een gang naar de rechter te maken.”

 


  Nieuwsflash
 
Wallonië beperkt gebruik van zuiveringsslib als meststof Lees meer
 
 
Solidariteitsfonds aardappelen: correctie van facturen 2024Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verslechterd door natte weersomstandigheden en uitbraak blauwtongvirus Lees meer
 
 
Commissies in Vlaams Parlement 2024-2029 Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval zomer 2021 Lees meer
 
 
Vlaams Rampenfonds: uitbetaling diverse erkende rampen 2020-2023Lees meer
 
 
Découvrez les Chiffres clés 2024 : votre guide pour comprendre la Belgique en un coup d'œil Lees meer
 
 
Ontdek de Kerncijfers 2024: uw gids om België in één oogopslag te begrijpen Lees meer
 
 
Vlaamse Regering keurt besluit over flankerend beleid PAS goed Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer