Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 03 sep 2024 11:34 

Zomer 2024 natter dan gemiddeld


De zomer van dit jaar zag een groot contrast in de eerste helft ten opzichte van de tweede helft. We geven een overzicht van het verloop in temperatuur, neerslag en zonneschijn. Blijkt het een ‘normale’ Nederlandse zomer of wijkt het opvallend af?

    Hoge gemiddelde temperatuur door tweede zomerhelft

De gemiddelde temperatuur van deze zomer (1 juni-31 augustus) is 17,7°C. Dat is iets hoger dan de klimaatnormaal van 17,5°C over de periode 1991-2020. Dankzij het weer van augustus komt de zomer warmer dan gebruikelijk uit. De temperatuur van juni lag zelfs iets onder het gemiddelde en juli kwam gemiddeld uit. Augustus komt ruim een graad warmer uit dan gemiddeld, wat het gehele zomergemiddelde opschroeft.

Het aantal warme, zomerse en tropische dagen komen over het seizoen uit rond de gemiddelde waarden. Respectievelijk waren dit er 65, 20 en 4 tegen normaal 66, 23 en 5 in De Bilt. De warmste dagen van het jaar vonden plaats op 12 en 13 augustus. Op dinsdag 13 augustus werd het vooral in de oostelijke helft tropisch warm met maximum temperaturen tussen de 32 en 35 graden. Het heetst was het op het KNMI weerstation Nieuw Beerta, daar werd een maximum temperatuur van 34,9°C gemeten. In de voorafgaande warmste nacht kwam de minimum temperatuur op veel plekken niet onder de 20°C.

Nat begin, droog einde  

Over de hele zomer bekeken, is er een gebruikelijke hoeveelheid neerslag gevallen. De landelijke neerslagsom van 222 millimeter is ongeveer even groot als het langjarig gemiddelde. Na een vrij natte julimaand en gemiddelde neerslaghoeveelheden in juni, bleef augustus vrij droog, waardoor de totale neerslag rond gemiddeld uitkomt. De regen was wel ongelijk verdeeld over het land. In Vlissingen viel bijvoorbeeld 31 mm minder regen dan normaal, maar in Eindhoven viel 55 mm meer dan normaal.

In het oosten en zuidoosten was het natter dan normaal, terwijl het westen en midden droger bleef. Deze ongelijke verdeling heeft te maken met het verloop van zomerse buien. Landinwaarts ontstonden door de warmte grote buien die voor grote neerslaghoeveelheden zorgden, maar in het westen kwamen deze relatief minder vaak voor.

Het neerslagtekort is ongeveer 65 millimeter, een stuk minder dan ruim 100 millimeter normaal. Al het hele jaar is er een kleiner tekort dan normaal, mede veroorzaakt door een zeer nat voorjaar en najaar.

Veel zonneschijn

Deze zomer kende 701 zonuren gemiddeld over het land, wat hoger dan het langjarig gemiddelde van 641 uur. In juni was het redelijk zonnig en de zonuren in juli liggen dichtbij de normaal, maar vooral in augustus scheen de zon vaker dan gebruikelijk.

Flinke dosis onweer

De lucht boven Nederland bleek deze zomer vaak onstabiel. Regelmatig botsten warme en koelere lucht, waardoor grote regen- en onweersbuien ontstonden. Het KNMI gaf drie keer een code oranje uit vanwege zware onweersbuien, namelijk op 9 juli, 13 augustus en 24 augustus. Het kwam diverse keren tot wateroverlast en schade door windstoten.

Tweedeling

Waar de zomer voor warmte- en zonliefhebbers niet goed begon, is het uiteindelijk met een fraaie hoogzomer afgesloten. Het bleek een zomer met twee heel verschillende helften. Gemiddeld over de drie zomermaanden zijn de temperatuur, zonneschijn en neerslag vergelijkbaar aan een doorsnee Nederlandse zomer. Het verloop van de zomermaanden van 2024 wijkt niet ver af van het normale verloop. Het grootste verschil zien we in de maandelijkse neerslag.


   


  Nieuwsflash
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer