Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 10 sep 2024 12:22 

Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9


Mestverwerkingsplichtige landbouwers moeten hun certificaten voor 2022 ten laatste op 30 september 2024 overdragen naar de certificatenrekening van 2022.

Ga daarvoor naar www.mestbankloket.be > MVC.

Wat zijn mestverwerkingscertificaten?

Mest verwerken kan op verschillende manieren: via composteerbedrijven, via (biologische) mestverwerkende bedrijven, via export naar het buitenland, enzovoort. Landbouwers ontvangen als bewijs certificaten voor de mest die ze verwerken. Die certificaten worden geplaatst op een virtuele certificatenrekening op het Mestbankloket. Dat is een soort zichtrekening waar zowel de Mestbank als de verwerkers certificaten op kunnen storten. Landbouwers kunnen ze onder meer inzetten om te bewijzen dat ze in een bepaald jaar voldeden aan de mestverwerkingsplicht. Die overdracht gebeurt jaarlijks ten laatste op 30 september via het Mestbankloket.

Welke landbouwers zijn mestverwerkingsplichtig?

Landbouwers zijn basisverwerkingsplichtig als ze meer dan 5000 kg stikstof uit dierlijke mest produceren die ze niet zelf kwijt kunnen op eigen gronden. Het stikstofoverschot wordt bepaald door de totale stikstofproductie op te tellen en de afzetmogelijkheid op eigen of gepachte gronden ervan af te trekken. Het gaat veelal om grote, intensieve bedrijven met weinig eigen gronden.  

Hoeveel mest u als verwerkingsplichtige landbouwer moet verwerken, varieert per gemeente pdf(bekijk de lijst op de VLM-website). Gemeentes met een hoge productiedruk vragen om meer te verwerken. Dat percentage wordt ook vermeerderd met 0,6% per extra schijf van 1000 kg netto stikstofoverschot.

Een landbouwer moet ook mest verwerken als hij in het verleden aan bedrijfsontw​ikkeling na mestverwerking deed of nutriëntenemissierechten overnam mits mestverwerking, maar daarvoor gelden specifieke regels.

Waarom moeten certificaten overgedragen worden?

De landbouwer is eigenaar van zijn certificaten en kan kiezen wat hij ermee wil doen: verkopen, opsparen of ze inzetten om aan de mestverwerkingsplicht te voldoen. Per kalenderjaar zijn er namelijk mestverwerkingscertificaten nodig om te bewijzen dat hij aan zijn plicht van een bepaald jaar voldaan heeft.

Soms moet de landbouwer zelf een tijdje wachten tot de mest effectief verwerkt is en hij de ontbrekende certificaten ontvangt van zijn verwerker. Daarom is er gekozen voor een ruime deadline: om te voldoen aan uw mestverwerkingsplicht van 2022, moet u voor 30 september 2024 de certificaten overgedragen hebben naar de juiste rekening. Na 30 september riskeert u een boete van 2 euro per ontbrekend certificaat.

Wat met landbouwers die te weinig mest verwerken?

Zij kunnen certificaten overkopen van andere landbouwers, mestverzamelpunten of  -verwerkingseenheden. De prijs wordt onderling afgesproken. Let wel: de certificaten zijn altijd gekoppeld aan een bepaald jaar. U kunt certificaten van 2023 dus alleen maar gebruiken om te voldoen aan de basisplicht van 2023 of 2022.

 


  Nieuwsflash
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer