Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 19 sep 2024 17:21 

Afrikaanse varkenspest voorkomen


De Afrikaanse varkenspest is een ernstige bedreiging voor onze Belgische varkenskolom. Het virus dook begin deze zomer op bij wilde everzwijnen in Hesse, ver van de tot dan besmette regio in Duitsland.

 Dit is een urgent signaal voor onze varkenskolom en alle overheden en diensten die betrokken zijn bij de preventie en bestrijding van Afrikaanse varkenspest. De besmette zone ligt immers op ongeveer 200 km van de Belgische grens. Ondanks verwoede pogingen van de Duitse overheden om de situatie onder controle te krijgen, blijft het virus zich verder verspreiden. Het Afrikaanse varkenspestvirus is erg virulent en kan gemakkelijk meeliften naar België op bv. schoeisel van personen die in een besmet gebied verbleven hebben en zo bij de professionele of hobbymatige varkenshouderij terecht komen. Er is op vandaag bovendien ook nog geen afdoend vaccin beschikbaar tegen de Afrikaanse varkenspest.
 
Op vraag van de veevoedersector, de landbouworganisaties, de vleessector en de brancheorganisatie PORK.be roept het FAVV de taskforce Afrikaanse varkenspest bijeen. Alle actoren die een rol te spelen hebben in de preventie en bestrijding van Afrikaanse varkenspest, zijn uitgenodigd. De brancheorganisatie vraagt dat zowel de federale als de gewestelijke overheden de bioveiligheidsmaatregelen aanscherpen om insleep van het virus te vermijden. Dit zowel via de luchthavens alsook ter hoogte van de snelwegparkings. Het virus kan immers gemakkelijk meeliften met o.a. toeristen en jagers die in de besmette regio’s zijn geweest.  Een ander belangrijk aandachtspunt zijn ook de werknemers uit de landen waar AVP heerst die bij ons aan de slag zijn. Het virus kan gemakkelijk overgedragen worden via vleesresten van besmet varkensvlees dat werd meegebracht. Verder is een verhoging van de bioveiligheidsmaatregelen voor buitenlandse transporteurs voor levend vee noodzakelijk die in België komen laden/lossen en/of in AVP-gebieden gecirculeerd hebben
 
Daarnaast vraagt PORK.be dat de regionale overheden gecoördineerd samenwerken om de everzwijnenpopulatie duidelijk in kaart te brengen, onder controle te houden en in bepaalde zones fors terug te dringen. Wallonië neemt hieromtrent maatregelen en we willen dat Vlaanderen ook inzet op een vermindering van de everzwijnenpopulatie. In de provincies en zones waar een nultolerantie geldt voor everzwijnen, dient dat ook strikt opgevolgd te worden. Bijkomend dringt een evaluatie van de integriteit van afrasteringen aan de grensregio’s zich op. PORK.be dringt daarbij aan op een gecoördineerde aanpak ter vrijwaring van zowel producenten als vleesketen.
 
Mocht de Afrikaanse varkenspest terug in ons land opduiken, dan zijn de gevolgen voor onze varkenshouders en de gehele varkenskolom niet te overzien. De aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest in 2018 bij everzwijnen in de provincie Luxemburg heeft dat duidelijk aangetoond. Pork.be is overtuigd dat een goede coördinatie in de preventie van Afrikaanse varkenspest de kans op insleep duidelijk kan verminderen. Belangrijk daarbij is dat niet alleen de gehele varkenskolom, maar ook de overheden en andere actoren hun taak hierin ter harte nemen.

 


  Nieuwsflash
 
Afrikaanse varkenspest voorkomenLees meer
 
 
Erkenning als RAMP: hevige regenval juni/juli/aug 2021 en overstromingen juni/nov/dec 2021 Lees meer
 
 
Nitraatresiducontrole op jouw perceel Lees meer
 
 
De groei van biologische landbouw hapert in 2023 Lees meer
 
 
Inzaaidatum vanggewassen: groenten+uien tot 15/10, mais+late aardappelen 31/10Lees meer
 
 
Grondwaterpeil blijft hoger dan normaal, debieten normaliserenLees meer
 
 
Groen licht voor 25 projecten VLIF innovatieLees meer
 
 
Bent u mestverwerkingsplichtig? Kijk uw certificatenrekening na voor 30/9Lees meer
 
 
Publiek grondbezit in Vlaanderen en Brussel voor het eerst in kaartLees meer
 
 
Produceer kwaliteitsvolle wijn Lees meer
 
 
Gemiddelde prijs per hectare van een Vlaamse landbouwgrond in de lift: +2,8% Lees meer
 
 
Erkenning hevige regenval 11 en 12 mei 2023 en 12 september 2023 als rampLees meer
 
 
Demo cijferwebsite Agentschap Landbouw en ZeevisserijLees meer
 
 
Graanvergaderingen najaar 2024 Lees meer
 
 
Wat te doen bij blauwtong? Lees meer
 
 
Lunchwebinar op 10 september over de wijzigingen van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB)Lees meer
 
 
Hoe kijken landbouwers naar de uitdagingen van de toekomst? Lees meer