Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 04 dec 2024 17:17 

MERCOSUR-handelsakkoord: niet met ons!


Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) blijft zich verzetten tegen het huidige ontwerp van handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Bolivië, Paraguay en Uruguay). Dat ontwerp van handelsakkoord, dat op 5 en 6 december opnieuw besproken wordt in Uruguay, beantwoordt niet aan de normen en waarden waar Vlaanderen voor staat en zet de Vlaamse land- en tuinbouwsector op het vlak van inkomensopbouw, duurzame productiewijzen of biodiversiteit extra onder druk.

Met het voorgestelde handelsakkoord wordt er door de Europese Unie een onaanvaardbare knieval gedaan wat betreft de invoer van wat de EU zelf sinds jaar en dag omschrijft als gevoelige producten, met name rundsvlees, pluimveevlees en suiker. Die specifieke sectoren zijn prominent aanwezig in Vlaanderen en vragen dan ook extra aandacht bij het tot stand komen van een vrijhandelsakkoord zoals met de Mercosur-landen. De overeenkomst met de Mercosur-landen strookt bovendien totaal niet met de Europese ambities rond verduurzaming die neergeschreven werden in de Green Deal, de Boer tot Bord-strategie en het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Europa vraagt ons om steeds duurzamer te werken als landbouwers, maar zet de deur open voor producten die op een veel minder duurzame wijze en onder veel minder gecontroleerde productieomstandigheden tot stand komen. We zien ook heel wat incoherenties met het Vlaamse landbouw- en voedselbeleid, dat inzet op duurzame productie en consumptie, wat ook met zovele woorden in het nieuw Vlaams Regeerakkoord terug te vinden is. De substantiële verhoging van de import van goedkoop vlees met een hoge koolstofvoetafdruk botst ook met de Vlaamse strategie en de aanbevelingen om aandacht te hebben voor de lokale landbouwproductie en om lokaal geproduceerde voeding te consumeren. Het Mercosur-akkoord is in zijn huidige vorm onverdedigbaar.
Voor het ABS moeten de duurzame productiewijzen van bij ons de basis zijn voor handelsakkoorden. Op vandaag missen we sluitende engagementen daarover vanuit de Mercosur-landen. De traceerbaarheid staat er helemaal niet op punt, laat staan op gelijke voet met onze verplichtingen in dat kader. Er zijn nog steeds geen bindende afspraken rond duurzaamheid, arbeidsvoorwaarden en mensenrechten of rond strenge controle op sanitaire en fytosanitaire voorwaarden. Er is bijgevolg geen sprake van een gelijk speelveld en dat maakt een akkoord zoals het Mercosur-akkoord op vandaag onaanvaardbaar voor wat betreft het landbouwluik.

Het ABS is niet tegen vrijhandelsakkoorden, maar kan er enkel mee instemmen wanneer er sprake is van eerlijke concurrentie en een gelijk speelveld. Europa en Vlaanderen moeten de eigen duurzaamheidsregels en -inspanningen honoreren en een correct evenwicht zoeken tussen handelspartners binnen eenzelfde economische sector in plaats van tussen verschillende sectoren. We blijven immers vaststellen dat bijvoorbeeld de chemische sector of de automobielsector op de schoot zit van de Europese Commissie en de landbouwsector eens te meer als pasmunt beschouwd wordt om het “droomakkoord” van de Europese Unie met de Mercosur-groep rond te krijgen na decennia van overleg.
Het huidige voorstel van Mercosur-akkoord is voor het ABS onaanvaardbaar. We roepen dan ook de Vlaamse en federale regering op om hun Waalse collega’s te volgen en niet in te stemmen met het akkoord en om die boodschap ook op Europees niveau verder uit te dragen.

Voor meer info:
Hendrik Vandamme, Voorzitter Algemeen Boerensyndicaat        0476 41 51 58

 


  Nieuwsflash
 
MERCOSUR-handelsakkoord: niet met ons! Lees meer
 
 
Aardappeltelers staan voor meerdere en nieuwe uitdagingenLees meer
 
 
Jubileumeditie Trefdag VarkensAcademie Lees meer
 
 
VLIF: opstart van of omschakeling naar een toekomstgerichte duurzame ondernemingsstrategieLees meer
 
 
Nieuwe Gedragscode aardappelcontracten Lees meer
 
 
2024 nu al natste jaar ooit gemeten in België Lees meer
 
 
INTERPOM breekt alle recordsLees meer
 
 
Zoektocht naar Waterspaarbekkens in de Westhoek Lees meer
 
 
Projectsubsidie natuur ondersteunt Vlaamse natuur met meer dan 49 mio euro Lees meer
 
 
UNIZO en VOKA willen verveelvoudiging van aantal studenten dat kiest voor duaal leren Lees meer
 
 
Ontdek de voordelen van GLB-steunmaatregelen voor jouw teeltplan 2025 Lees meer
 
 
Plantenwortels veranderen hun groeipatroon tijdens de ‘puberteit’ Lees meer